štvrtok 28. januára 2010

Mám nový počítač

Práve ste si kúpili nový počítač? Je to príjemný pocit. Konečne ho mám doma. Rýchlo ho idem rozbaliť a zapnút. Kúpil som ho aj s Windowsom, mal by teda hneď fungovať. "Welcome", Víta vás inštalátor operačného systému Windows: "chcete pokračovať? Kliknite na Next". To zvládnem, čítať viem. Ak niečo nepochopím zavolám suseda. Ten sedí za kompom od rána do večera.


Prečo nefunguje ako má


Úvodným odstavcom som sa snažil načrtnúť možnú situáciu ako to asi prebieha po kúpe nového počítača.
Možno ste sa z časti aj Vy našli v tomto príbehu. Samozrejme poviete, že tento príbeh sa zďaleka nekončí. Je to iba začiatok niečoho, čo pokračuje prvotnou eufóriou, sklamaním ak niečo nefunguje, trápením ako to vyriešiť, radosťou keď to konečne funguje. A znovu, ani toto nefunguje, volám suseda, strčil tam nejaké cédéčko, pošťukal a je to. Obdarujete ho úprimným obdivom, samozrejme aj niečím materiálnym a po niekoľkých zábavných historkách o svojej počítačovej negramotnosti, svojho guru vyprevadíte a medzi dverami sa uistíte, že ho môžete otravovať aj nabudúce.

Môžete sa uspokojiť s takýmto riešením. Postupne získate kontrolu nad základnými funkciami svojho počítača. Stále sa však budete stretávať s pocitom, že Váš počítač spomaľuje a neviete prečo, že sa Váš počítač správa inak ako včera, neviete na čo je polovica programov, ktoré tam máte.

Počítač je výborný pomocník


Je najvyšší čas skončiť s počiatočnou eufóriou a začať počítač používať. Počítač je výborný pomocník, ale iba pre toho, kto ho používa tak, aby mu aj pomáhal.

Ktoré programy skutočne potrebujete


Vo svojom blogu Vám chcem postupne popísať programy, ktoré majú skutočnú hodnotu. Nepôjde o zoznam programov, ktoré určite musíte mať. Pôjde o programy vhodné pre rôzne skupiny užívateľov. Mojou snahou je, aby ste sa dobre zamysleli a až potom rozhodli, ktoré programy skutočne potrebujete.
Verte mi programy, ktoré nepoužívate pravidelne, iba zaberajú priestor a zbytočne uberajú výkon Vášho počítača.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára